قرعه کشی بانک سامان - وین کارت

اعتبارسنجی

اعتبارسنجی با معادل انگلیسی Credit Scoring ، تحلیلی آماری است که توسط وام‌دهندگان و مؤسسات مالی برای تعیین اعتبار یک شخص یا یک کسب‌وکار کوچک انجام می‌شود.

چکیده

  • اعتبارسنجی، تحلیلی آماری است که توسط وام‌دهندگان و مؤسسات مالی برای تعیین اعتبار یک شخص یا یک کسب‌وکار کوچک انجام می‌شود.
  • در اعتبارسنجی معمولاً افراد و نهایتاً شرکت‌های کوچک مورد سنجش قرار می‌گیرند.
  • گزارش اعتبارسنجی در موارد متعدد اعتباری از جمله اعطای وام بانکی، وام خودرو (از شرکت‌های لیزینگ)، کارت‌های اعتباری، وام مسکن، وام خرید کالا و حتی به‌عنوان ابزاری در تصمیم‌گیری در مورد استخدام، اجاره، صدور مجوز، بیمه و سایر روابط تجاری خاص استفاده می‌شود.
  • برخی از مهم‌ترین اطلاعاتی که در تهیه گزارش‌های اعتبارسنجی مورد ارزیابی قرار می‌گیرند عبارت‌اند از: سوابق چک‌های برگشتی، سوابق نحوه بازپرداخت اقساط تسهیلات، محل سکونت، سوابق پرداخت‌ قبوض مالیاتی، سوابق جرائم راهنمایی‌ورانندگی و…
  • محتوای گزارش‌های اعتبارسنجی شامل اطلاعات هویتی، وضعیت منفی شخص (شامل سابقه پیگرد قانونی، ورشکستگی و انحلال، توقیف اموال، فوت یا مفقودشدن شخص، تخلفات بانکی و بیمه‌ای، تسهیلات سوخت شده و غیرقابل‌وصول)، سوابق آدرس، اطلاعات تفصیلی قراردادهای تسهیلاتی شخص در شبکه بانکی و اطلاعات تعهدات غیرمستقیم شخص (ضمانت سایر اشخاص) است.

اعتبارسنجی در واقع مجموعه‌ای از مدل‌ها و روش‌های تصمیم‌گیری است که اعتباردهنده را قادر می‌سازد تا میزان اعتبار مشتری خویش را ارزیابی نماید. زمانی که یک کسب‌وکار قصد فروش محصولات خود را دارد و برای ارزیابی اعتباری خریدار به اطلاعاتی برای تصمیم‌گیری نیاز دارد، یک سامانه اعتبارسنجی به‌عنوان یک سیستم تصمیم یار، راه‌گشای آن کسب‌وکار خواهد بود. به بیان ساده، اعتبارسنجی با در اختیار قراردادن نمره اعتباری خریدار، به فروشنده اعتباری در پذیرش یا رد اعطای تسهیلات (اعتبار) مشاوره می‌دهد.

  • اعتبارسنجی معمولاً برای افراد و نهایتاً شرکت‌های کوچک انجام می‌شود.
  • نتیجه اعتبارسنجی در لحظه قابل‌مشاهده است.
  • نظر شخصی در فرایند اعتبار سنجی دخیل نیست.

دامنه نمره اعتباری

تاریخچه اعتبارسنجی

الگوریتم‌های اعتبارسنجی در اوایل دهه ۱۹۵۰ ظهور کردند. FICO (Fair Isaac Corporation) که در سال ۱۹۵۶ توسط ویلیام فیر (William Fair) و ارل ایزاک (Earl Isaac) تأسیس شد، نقش کلیدی در توسعه مدل‌های اعتبارسنجی ایفا کرد. این مدل‌ها به‌مرورزمان به‌روزرسانی شدند و جدیدترین نسخه‌های آنها، رفتارهای متغیر مصرف‌کننده را بررسی می‌کنند. گزارش اعتبارسنجی، حاوی یک رتبه اعتباری است که بر اساس سوابق چک‌های برگشتی، پرداخت اقساط تسهیلات دریافتی، قبوض مالیات، آب، برق، گاز، تلفن یا جریمه‌های رانندگی و… محاسبه می‌شود. رتبه اعتباری معمولاً عددی در بازه ۳۰۰ تا ۸۵۰ یا در بازه 0 تا 1000 متغیر است. تکامل این رتبه‌ها به وام‌دهندگان این امکان را داده است که ریسک را به طور مؤثرتری ارزیابی کنند.

کاربردها

گزارش‌های اعتبارسنجی کاربردهای بسیار گسترده و متنوعی دارند؛ این گزارشها اغلب برای کمک به اشخاص حقیقی و حقوقی از قبیل بانک‌ها، مؤسسات اعتباری، شرکت‌های فناوری بیمه‌ای، کارگزاری‌ها، شرکت‌های فناوری مالی، شرکت‌های واسپاری‌ (لیزینگ)، صندوق‌های تضمین، صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوق‌های پژوهش و فناوری و… در تصمیم‌گیری سریع و عینی در مورد اعطای اعتبار (تسهیلات) به مشتری استفاده می‌شود. نمونه‌هایی از این اعتبارات عبارت‌اند از: وام خودرو، کارت‌های اعتباری، وام مسکن و وام خرید کالا. گزارش اعتبار سنجی همچنین می‌تواند به‌عنوان ابزاری در تصمیم‌گیری در مورد استخدام، اجاره، صدور مجوز، بیمه و سایر روابط تجاری خاص استفاده شود. این گزارش فقط برای اهدافی که توسط قانون مجاز است ارائه می‌شود و به‌عنوان مرجع اعتبار اشخاص برای مشاغل به حساب می‌آید.

چه اطلاعاتی در اعتبار سنجی مورد ارزیابی قرار می‌گیرد؟

برای تهیه گزارش های اعتبار سنجی و محاسبه نمره اعتباری افراد، از اطلاعات گسترده‌ای استفاده می شود که برخی از مهمترین آنها عبارت اند از؛

  • سوابق چک‌های برگشتی رفع سوءاثر شده و رفع سوءاثر نشده
  • سوابق نحوه بازپرداخت اقساط تسهیلات دریافتی
  • مشخصات محل سکونت
  • سوابق پرداخت‌ قبوض مالیاتی و بدهی احتمالی
  • سوابق پرداخت حق بیمه
  • اطلاعات هویتی شخص
  • سوابق محکومیت‌های مالی
  • سوابق پرداخت حقوق گمرکی
  • سوابق پرداخت قبوض خدمات
  • سوابق جرائم راهنمایی و رانندگی و وضعیت بدهی

لازم به ذکر است اطلاعات فوق، بخش قابل‌توجهی از داده های مورد نیاز برای اعتبارسنجی دقیق اشخاص را فراهم می‌کند. اما بدین معنی نیست که برای پیش بینی دقیق‌تر رفتار اعتباری اشخاص در آینده، به داده بیشتری نیاز نداریم. متغیرهایی از جنش روانشناختی نیز می‌توانند اطلاعات ارزشمندی در اختیار قرار دهند. رویکرد اشخاص به مقوله‌ پول، منشأ بسیاری از تصمیم‌های وی خواهد بود. مسئولیت‌پذیری، وجدان کاری و… نیز فاکتورهایی هستند که بر رفتار اعتباری اشخاص تاثیرگذارند. لذا مدل‌های اعتبارسنجی دائماً در حال تغییر و بهبود هستند.

همچنین باید حتماً اشاره کرد که گزارش اعتبارسنجی حاوی اطلاعاتی درباره نژاد، ترجیحات مذهبی، سابقه پزشکی، شیوه زندگی شخصی، گرایش‌های سیاسی، دوستان، سوابق جنایی یا هر گونه اطلاعات غیرمرتبط با اعتبار نیست.

مفاد گزارش‌های اعتبارسنجی

حال باید دید گزارش‌های اعتبار سنجی شامل چه مواردی است و چه اطلاعاتی در اختیار بانک‌ها و مؤسسات اعتباردهنده قرار می‌دهد.

محتوای گزارشهای اعتبارسنجی شامل مجموعه‌ای طبقه‌بندی‌شده از این دسته از اطلاعات است: اطلاعات هویتی، وضعیت منفی شخص (شامل سابقه پیگرد قانونی، ورشکستگی و انحلال، توقیف اموال، فوت یا مفقودشدن شخص، تخلفات بانکی و بیمه‌ای، تسهیلات سوخت شده و غیرقابل‌وصول و…)، اطلاعات آدرس و تعداد استعلام‌های صورت پذیرفته سیستم بانکی در خصوص شخص، اطلاعات تفصیلی قراردادهای تسهیلاتی شخص در شبکه بانکی، اطلاعات تعهدات غیرمستقیم شخص (ضمانت سایر اشخاص) و سوابق آدرس شخص در گذشته .

برای فهم بهتر محتواهای گزارش های اعتبار سنجی، نمونه‌ای از گزارش اعتبارسنجی یک فرد حقیقی در پیوست این مقاله قرار داده شده است.

الزامات قانونی اعتبارسنجی

یکی از پرسش‌های متداول در موضوع اعتبارسنجی در بانکداری ایرانی آن است که آیا بانک‌ها برای اعطای تسهیلات بانکی ملزم به دریافت گزارش های اعتبار سنجی و تصمیم‌گیری بر مبنای این گزارش ها هستند یا خیر.

مطابق ماده 5 بخشنامه شماره 172745/02 بانک مرکزی به تاریخ 20/07/1402، تمامی مؤسسات اعتباری موظفند پیش از اعطای هرگونه اعتبار نسبت به استعلام گزارش اعتباری از شرکتهای اعتبارسنجی اقدام نمایند. در مورد اعتبارات بالای 1000 میلیارد ریال، علاوه بر اخذ گزارش اعتباری از شرکتهاي اعتبارسنجی، اخذ رتبه اعتباری از مؤسسات رتبه‌بندی اعتباری، موضوع بند 21 ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب سال 1384 ، نیز الزامی است. (بخشنامه اشاره شده را در بخش پیوست های این مقاله می توانید بیابید) از همین رو، بانک های مختلف کشور از طریق اتصال به سامانه های اعتبارسنجی فراهم شده توسط شرکتهای اعتبارسنجی معتبر و مجاز، گزارش های اعتباری مشتریان خود را دریافت می‌کنند.

همچنین طبق آخرین مصوبات دولت جمهوری اسلامی ایران در بهمن‌ماه 1403، شورای ملی تأمین مالی زیر مجموعه وزارت امور اقتصادی و دارایی به عنوان نهاد ناظر بر تأسیس، فعالیت و تمدید مجوز شرکت‌های اعتبارسنجی در ایران تعیین گردیده است. کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی برای دریافت گزارش اعتبارسنجی خود، مکلف هستند به یکی از شرکت‌های دارای مجوز اعتبارسنجی مراجعه و ضمن پرداخت هزینه اعتبارسنجی مصوب، نسبت به دریافت گزارش خود اقدام نمایند.

استعلام رتبه اعتباری

علاوه بر موسساتی که ملزم یا مایل به دریافت گزارش های اعتبار سنجی افراد هستند، تمامی افراد حقیقی نیز می‌توانند اقدام به دریافت گزارش اعتبارسنجی خود کنند.

در راستای حذف ضامن از فرایند دریافت وام های خرد و اتکای بانک ها، موسسات اعتباری و برخی سکوهای فروش اینترنتی به رتبه اعتباری افراد، همه افراد برای استعلام رتبه اعتباری خود می‌توانند با ارائه کد ملی و شماره تلفن همراه خود به‌صورت آنلاین، گزارش اعتبارسنجی خود را از شرکت‌های معتبر اعتبار سنجی که این امکان را به صورت برخط ارائه می دهند دریافت نمایند.

 

منابع:
  •     https://www.fico.com/en/about-us
  •     https://www.experian.com/credit/experian-equifax-transunion-credit-report-and-score/
  •     آئین نامه نحوه تأسیس و فعالیت شرکت های اعتبارسنجی
    https://dotic.ir/news/18334

تاریخ تحول صرافی در ایران: از بازار قاجار تا سایه بانک‌ها

تصور کنید در بازار پرهیاهوی تهرانِ قاجار قدم می‌زنید: صدای زنگ کاروان‌ها، بوی ادویه و پارچه‌های رنگارنگ و در گوشه‌ای، مردی با عینک ته‌استکانی که روی ترازو، سکه‌های نقره و طلا را وزن می‌کند. این مرد، صراف است؛ نه فقط یک حسابدار ساده، بلکه ستون فقرات اقتصاد ایران پیش از بانکداری مدرن. صرافی‌ها در دوره قاجار (۱۲۰۰–۱۳۰۰ هجری شمسی) قلب تپنده تجارت بودند: از تبدیل درهم و دینار تا حواله پول به آن‌سوی مرزها و حتی تأمین مالی سفرهای پرخرج ناصرالدین‌شاه به فرنگ! اما زندگی یک صراف همیشه گل و بلبل نبود. از سکه‌های تقلبی و فشار دربار گرفته تا سایه سنگین بانک‌های خارجی، صرافان قاجار در دنیایی پرمخاطره گام برمی‌داشتند. این مقاله قرار است زیر و بم صرافی‌های این دوره را بکاود: از تعریف و کارکردشان تا چالش‌های نفس‌گیر، صرافان معروف، نقش جوامع ارمنی و یهودی و رقابتی که با بانک‌های نوظهور داشتند. با کمی چاشنی طنز، همراه ما شوید تا ببینیم صرافان قاجار چطور در آن بازار پرآشوب، روزگار می‌گذراندند.

...
صرافان عصر قاجار

تصور کنید در بازار پرهیاهوی تهرانِ قاجار قدم می‌زنید: صدای زنگ کاروان‌ها، بوی ادویه و پارچه‌های رنگارنگ و در گوشه‌ای، مردی با عینک ته‌استکانی که روی ترازو، سکه‌های نقره و طلا را وزن می‌کند. این مرد، صراف است؛ نه فقط یک حسابدار ساده، بلکه ستون فقرات اقتصاد ایران پیش از بانکداری مدرن. صرافی‌ها در دوره قاجار (۱۲۰۰–۱۳۰۰ هجری شمسی) قلب تپنده تجارت بودند: از تبدیل درهم و دینار تا حواله پول به آن‌سوی مرزها و حتی تأمین مالی سفرهای پرخرج ناصرالدین‌شاه به فرنگ! اما زندگی یک صراف همیشه گل و بلبل نبود. از سکه‌های تقلبی و فشار دربار گرفته تا سایه سنگین بانک‌های خارجی، صرافان قاجار در دنیایی پرمخاطره گام برمی‌داشتند. این مقاله قرار است زیر و بم صرافی‌های این دوره را بکاود: از تعریف و کارکردشان تا چالش‌های نفس‌گیر، صرافان معروف، نقش جوامع ارمنی و یهودی و رقابتی که با بانک‌های نوظهور داشتند. با کمی چاشنی طنز، همراه ما شوید تا ببینیم صرافان قاجار چطور در آن بازار پرآشوب، روزگار می‌گذراندند.

...

اعتبار اسنادی داخلی ریالی

اعتبار اسنادی داخلی ریالی، یک سازوکار مالی و تجاری است که به عنوان تضمین مبادلات تجاری در محدوده جغرافیایی کشور ایران عمل می‌کند.

اعتبار اسنادی داخلی ریالی، تعهدی قطعی، غیرقابل‌برگشت و رسمی است که طی آن بانک گشاینده اعتبار (بانک خریدار) متعهد می‌شود مبلغ معینی را به پول رایج ایران (ریال) در مقابل ارائه اسنادِ مطابق با شرایط ازپیش‌تعیین‌شده، به فروشنده (ذی‌نفع) پرداخت نماید.

به بیان ساده، فرض کنید می‌خواهید کالایی را از فروشنده‌ای در شهر دیگری بخرید، اما نه شما فروشنده را می‌شناسید و نه فروشنده شما را؛ شما نگران هستید تا پس از پرداخت مبلغ کالا، کالا به دستتان نرسد و فروشنده هم می‌ترسد را کالا بفرستد اما بهای کالا را دریافت نکند. در این نقطه، بانک به‌عنوان یک ضامن وارد فرایند فروش می‌شود و به نمایندگی از خریدار به فروشنده قول می‌دهد که اگر او کالا را مطابق مفاد قرارداد فروش ارسال کند و اسناد درست ارائه دهد، حتماً بهای کالای را به فروشنده پرداخت کند.

...
اعتبار اسنادی داخلی ریالی

اعتبار اسنادی داخلی ریالی، یک سازوکار مالی و تجاری است که به عنوان تضمین مبادلات تجاری در محدوده جغرافیایی کشور ایران عمل می‌کند.

اعتبار اسنادی داخلی ریالی، تعهدی قطعی، غیرقابل‌برگشت و رسمی است که طی آن بانک گشاینده اعتبار (بانک خریدار) متعهد می‌شود مبلغ معینی را به پول رایج ایران (ریال) در مقابل ارائه اسنادِ مطابق با شرایط ازپیش‌تعیین‌شده، به فروشنده (ذی‌نفع) پرداخت نماید.

به بیان ساده، فرض کنید می‌خواهید کالایی را از فروشنده‌ای در شهر دیگری بخرید، اما نه شما فروشنده را می‌شناسید و نه فروشنده شما را؛ شما نگران هستید تا پس از پرداخت مبلغ کالا، کالا به دستتان نرسد و فروشنده هم می‌ترسد را کالا بفرستد اما بهای کالا را دریافت نکند. در این نقطه، بانک به‌عنوان یک ضامن وارد فرایند فروش می‌شود و به نمایندگی از خریدار به فروشنده قول می‌دهد که اگر او کالا را مطابق مفاد قرارداد فروش ارسال کند و اسناد درست ارائه دهد، حتماً بهای کالای را به فروشنده پرداخت کند.

...

پیدایش نخستین بانک‌ها در ایران

سیستم بانکی در ایران، مانند بسیاری از نهادهای مدرن، تحت‌تأثیر عوامل داخلی و خارجی در دوران قاجار شکل گرفت. این نوشتار، پس از مقاله اقتصاد سیاسی عصر تأسیس نخستین بانک‌ها در ایران، به معرفی نخستین بانک‌ها در ایران می‎پردازد.

...

سیستم بانکی در ایران، مانند بسیاری از نهادهای مدرن، تحت‌تأثیر عوامل داخلی و خارجی در دوران قاجار شکل گرفت. این نوشتار، پس از مقاله اقتصاد سیاسی عصر تأسیس نخستین بانک‌ها در ایران، به معرفی نخستین بانک‌ها در ایران می‎پردازد.

...

شرایط دریافت دسته چک چیست؟

شاید برای خرید غیرنقدی یا همان خرید چکی یا حتی استفاده از برگه چک به عنوان وثیقه و برای تضمین به دنبال دریافت دسته چک جدید یا تمدید دسته چک خود باشید و بخواهید بدانید گرفتن دسته چک چه شرایطی دارد، در پاسخ باید گفت به‌منظور  دریافت دسته‌چک، ابتدا می‌باید نسبت به افتتاح سپرده قرض‌الحسنه جاری نزد بانک اقدام نمود.

...
chequebook

شاید برای خرید غیرنقدی یا همان خرید چکی یا حتی استفاده از برگه چک به عنوان وثیقه و برای تضمین به دنبال دریافت دسته چک جدید یا تمدید دسته چک خود باشید و بخواهید بدانید گرفتن دسته چک چه شرایطی دارد، در پاسخ باید گفت به‌منظور  دریافت دسته‌چک، ابتدا می‌باید نسبت به افتتاح سپرده قرض‌الحسنه جاری نزد بانک اقدام نمود.

...

حواله ارزی

حواله ارزی با نام بین المللی Payment Order به معنای انتقال وجه از یک شخص حقیقی یا حقوقی به شخص حقیقی یا حقوقی دیگری در کشور یا کشورهای مختلف است. اگر این فرآیند از طریق سیستم بانکی انجام ‌شود به آن حواله بانکی یا به اختصار حواله نیز اطلاق می‌شود. حواله‌های ارزی نقش کلیدی در تسهیل تجارت بین‌الملل ایفا می‌کنند؛ حواله ارزی به عنوان یکی از ابزارهای پرداخت متداول بین المللی به اشخاص حقیقی و حقوقی اجازه می‌دهد تا بدون نیاز به حمل وجوه نقدی، مبادلات مالی را انجام دهند.

...
حواله ارزی

حواله ارزی با نام بین المللی Payment Order به معنای انتقال وجه از یک شخص حقیقی یا حقوقی به شخص حقیقی یا حقوقی دیگری در کشور یا کشورهای مختلف است. اگر این فرآیند از طریق سیستم بانکی انجام ‌شود به آن حواله بانکی یا به اختصار حواله نیز اطلاق می‌شود. حواله‌های ارزی نقش کلیدی در تسهیل تجارت بین‌الملل ایفا می‌کنند؛ حواله ارزی به عنوان یکی از ابزارهای پرداخت متداول بین المللی به اشخاص حقیقی و حقوقی اجازه می‌دهد تا بدون نیاز به حمل وجوه نقدی، مبادلات مالی را انجام دهند.

...

پل

سامانه پل، سامانه‌ای برای پرداخت لحظه‌ای وجوه مشابه انتقال وجه از طریق کارت به کارت است؛ با این تفاوت که بر خلاف کارت به کارت نیازی به شماره کارت مقصد نیست و برای انتقال وجه با استفاده از سامانه پل می‌بایست شماره شبای حساب مقصد را در اختیار داشته باشید.

...
سامانه پل - پرداخت لحظه ای

سامانه پل، سامانه‌ای برای پرداخت لحظه‌ای وجوه مشابه انتقال وجه از طریق کارت به کارت است؛ با این تفاوت که بر خلاف کارت به کارت نیازی به شماره کارت مقصد نیست و برای انتقال وجه با استفاده از سامانه پل می‌بایست شماره شبای حساب مقصد را در اختیار داشته باشید.

...

ضمانت‌نامه ارزی

ضمانت‌نامه ارزی ماهیتاً تفاوتی با ضمانت‌نامه بانکی ریالی ندارد و سندی است که به‌موجب آن بانک متعهد می‌شود به‌محض اعلام و مطالبه هر میزان از وجه مندرج در آن توسط ذی‌نفع، وجه مطالبه شده را به ذی‌نفع پرداخت نماید با این تفاوت که این نوع ضمانت‌نامه به ارزهای خارجی صادر می‌شود و معمولاً برای معاملات بین‌المللی و قراردادهایی که به ارزهای خارجی هستند، به کار می‌رود.

امروزه ضمانت‌نامه‌های ارزی به‌عنوان یکی از ابزارهای کلیدی در تجارت بین‌المللی شناخته می‌شوند و نقش مهمی در تسهیل معاملات بزرگ و پیچیده ایفا می‌کنند. همچنین، باتوجه‌به تغییرات اقتصادی و سیاسی جهانی، استفاده از این ابزارها همچنان درحال‌رشد است.

...
ضمانت نامه ارزی

ضمانت‌نامه ارزی ماهیتاً تفاوتی با ضمانت‌نامه بانکی ریالی ندارد و سندی است که به‌موجب آن بانک متعهد می‌شود به‌محض اعلام و مطالبه هر میزان از وجه مندرج در آن توسط ذی‌نفع، وجه مطالبه شده را به ذی‌نفع پرداخت نماید با این تفاوت که این نوع ضمانت‌نامه به ارزهای خارجی صادر می‌شود و معمولاً برای معاملات بین‌المللی و قراردادهایی که به ارزهای خارجی هستند، به کار می‌رود.

امروزه ضمانت‌نامه‌های ارزی به‌عنوان یکی از ابزارهای کلیدی در تجارت بین‌المللی شناخته می‌شوند و نقش مهمی در تسهیل معاملات بزرگ و پیچیده ایفا می‌کنند. همچنین، باتوجه‌به تغییرات اقتصادی و سیاسی جهانی، استفاده از این ابزارها همچنان درحال‌رشد است.

...

کد اختصاصی بانک‌ها

برای اینکه تشخیص دهید یک شماره شبا متعلق به چه بانکی است یا اینکه یک تراکنش ساتنا، پایا یا پل از کدام بانک به سپرده شما زده شده است، کافی است با کد اختصاصی بانک ها آشنا باشید.

 کد اختصاصی بانک ها، کدی مختص هر بانک است که در شماره شبا و کد رهگیری تراکنش‌ها  نظیر ساتنا، پایا و پل موجود است.

...
کد بانک ها

برای اینکه تشخیص دهید یک شماره شبا متعلق به چه بانکی است یا اینکه یک تراکنش ساتنا، پایا یا پل از کدام بانک به سپرده شما زده شده است، کافی است با کد اختصاصی بانک ها آشنا باشید.

 کد اختصاصی بانک ها، کدی مختص هر بانک است که در شماره شبا و کد رهگیری تراکنش‌ها  نظیر ساتنا، پایا و پل موجود است.

...

ساتنا

ساتنا مخفف عبارت «سامانه تسویه ناخالص آنی» است. این سامانه برای تسهیل و تسریع انتقالات بین‌بانکی الکترونیک راه‌اندازی شده است و تسویه تمامی مبادلات بین‌بانکی همان‌طور که از نام این سامانه پیدا است در لحظه انجام می‌شود. این سامانه در آذرماه سال  1385 توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران راه‌اندازی شد.

سامانه ساتنا مشابه سیستم‌های تسویه ناخالص آنی (RTGS=Real Time Gross Settlement) در سایر کشورها مانند Fedwire در ایالات متحده و TARGET2 در اتحادیه اروپا است. این سیستم‌ها نیز برای انتقالات بزرگ و فوری بین‌بانکی طراحی شده‌اند و ویژگی‌های مشابهی مانند تسویه آنی و نهایی دارند.

...
ساتنا

ساتنا مخفف عبارت «سامانه تسویه ناخالص آنی» است. این سامانه برای تسهیل و تسریع انتقالات بین‌بانکی الکترونیک راه‌اندازی شده است و تسویه تمامی مبادلات بین‌بانکی همان‌طور که از نام این سامانه پیدا است در لحظه انجام می‌شود. این سامانه در آذرماه سال  1385 توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران راه‌اندازی شد.

سامانه ساتنا مشابه سیستم‌های تسویه ناخالص آنی (RTGS=Real Time Gross Settlement) در سایر کشورها مانند Fedwire در ایالات متحده و TARGET2 در اتحادیه اروپا است. این سیستم‌ها نیز برای انتقالات بزرگ و فوری بین‌بانکی طراحی شده‌اند و ویژگی‌های مشابهی مانند تسویه آنی و نهایی دارند.

...
نظر قابل مشاهده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست