به گزارش خبرنگار ایبنا، طهماسب مظاهری، رئیس کل اسبق بانک مرکزی، در سی و دومین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی در پنل راهبردها و رویکردهای تنظیمگری مبتنی بر ریسک و نظارت مؤثر گفت: وقتی میخواهیم ریسک پدیدهای را کنترل کنیم، ابتدا باید ببینیم چه ریسکهایی در این پدیده وجود دارد. درس اول این است که ریسکهایی که احتمال وقوع و خسارات احتمالی آن بالاست باید در اولویت بررسی باشند.
مظاهری عنوان کرد: در نظام بانکداری و پول اعتباری چهار ریسک با این ویژگی وجود دارد. ریسک اول این است که در بانکداری با پول اعتباری خطر خلق پول کنترل نشده، وجود دارد. یعنی بانکها بدون دریافت سپرده نسبت به پرداخت تسهیلات اقدام کنند. نکته بعدی این است که برخی برای سوءاستفاده بگویند که پول درونزا است. این ریسک بسیار خطرناک است.
رئیس کل اسبق بانک مرکزی تصریح کرد: ریسک دوم کاهش ارزش پول و تورم است. هر بانکی با این مواجه است که در سپردهها و تسهیلات پرداختی خود چگونه ریسک کاهش ارزش پول و تورم را در نظر بگیرد.
مظاهری عنوان کرد: ریسک سوم دولت و بانک مرکزی هستند. اگر این دو نهاد فکر نکنند که محدودیت منابع دارند و بیضابطه از خلق پول پرقدرت سوءاستفاده کنند، ریسک اقتصاد افزایش مییابد. بانک مرکزی اختیار خلق پول پرقدرت دارد، اما از این اختیار نباید استفاده کند. اگر روزی بانک مرکزی فکر کند که برای خلق پول محدودیت ندارد و دولت نیز همین تفکر را داشته باشند، شاهد تورم بالاتر خواهیم بود. بانک مرکزی باید بداند که به جز در شرایط اضطراری نباید از اختیار خلق پول پرقدرت خود استفاده کند. نقدینگی در حال حاضر از ۱۰ هزار همت عبور کرده است که ریسک بسیار بالایی است.
وی افزود: ریسک بعدی نظامات پولی جدید جهانی است. این ریسک بسیار بزرگ است و اگر نظام بانکی آمادگی ملاقات با نظامات پولی جدید جهانی را نداشته باشد، با مشکل مواجه خواهد شد. این خطر بزرگی برای آینده نظام بانکی است.
رئیس کل اسبق بانک مرکزی در پایان تاکید کرد: تسهیلات تکلیفی، دستوری و اجباری برای نظام بانکی مخرب است. تکالیفی از سوی دولت و مجلس برای بانکها تعیین میشود که یک عده محدود را منتفع و ۸۰ میلیون نفر را متضرر میکند. پرداخت این تسهیلات تکلیفی نه از نظر شرعی و نه از منظر عدالت درست نیست.