تراکنش ساتنا چه شرایطی دارد؟
انتقال وجه ساتنا در ساعات کاری بانکها انجام میشود، بنابراین در روزهای تعطیل رسمی، انتقالات ساتنا انجام نمیشود.
حداقل مبلغ جهت انجام تراکنش ساتنا 500،000،000 ریال (50 میلیون تومان) و سقف آن در درگاههای غیرحضوری (اینترنت بانک و موبایل بانک ) 2،000،000،000 ریال (200 میلیون تومان) است.
سقف انجام تراکنشهای ساتنا از طریق دستگاههای غیرنقدی 4،000،000،000 ریال (400میلیون تومان) است.
و اما در صورت مراجعه حضوری به شعب بانک، تراکنش ساتنا سقف محدودی وجود ندارد اما برای انجام انتقال وجه بیشتر از 400 میلیون تومان میبایستی مدارک و مستنداتی مانند مبایعهنامه خرید ملک یا خودرو و… به بانک تحویل گردد.
ساعت تسویه ساتنا
همان طور که گفته شد انتقال وجه ساتنا در ساعات کاری بانکها انجام میشود، بنابراین در روزهای تعطیل رسمی، انتقالات ساتنا انجام نمیشود.
بازه زمانی انتقال وجه ساتنا در تمامی روزهای غیرتعطیل از ساعت 7:30 الی 14:15 است و اگر دستور پرداخت ساتنایی در ساعتهای پس از این بازه زمانی ثبت شود در روز کار بعد در حساب مقصد تسویه میگردد.
البته اگر دقیقتر بخواهیم بگوییم فعالیت سامانه ساتنا با باز شدن سامانه توسط بانک مرکزی آغاز میگردد و با بستهشدن سامانه توسط بانک مرکزی به پایان میرسد که به طور میانگین زمان شروع و پایان آن همان ساعت ذکر شده در بالا است.
انتقال وجه از سپرده مبدأ به سپرده مقصد در سامانه ساتنا معمولاً در کمتر از ۳۰ دقیقه انجام میشود، اما ممکن است بسته به حجم تراکنشها و شرایط فنی بانک، کمی بیشتر زمان ببرد. بنابراین پس از هر درخواست انجام عملیات ساتنا، یک بازه زمانی نیم تا یکساعته را برای انتقال پول خود در نظر بگیرید.
البته باید در نظر داشت بازه زمانی ساعات انتقال وجه ساتنا و همینطور صدور حواله با بخشنامههای بانک مرکزی تغییر میکند (مثل روزهای پایانی سال یا روزهای تعطیلی بابت پاندمی یا آلودگی هوا و…).
کارمزد تراکنش ساتنا
میزان کارمزد انتقال وجه ساتنا، 0/02 درصد مبلغ تراکنش تا سقف 280،000 ریال است.
انواع تراکنش ساتنا
تراکنش ساتنا به دو صورت تکی یا انفرادی و گروهی یا فایلی انجام میشود.
در ساتنای تکی (انفرادی)، مبلغ تراکنش به یک شماره شبا در بانک مقصد منتقل میشود.
در ساتنای گروهی (فایلی)، انتقال وجه به تعداد نامحدودی شماره شبا در بانک مقصد انجام میشود. البته ممکن است در برخی بانکها با محدودیت تعداد شماره شبا مقصد (به طور مثال 50 ردیف ) مواجه شوید.
مزایا و معایب ساتنا
از مهمترین مزایای انجام تراکنش از طریق سامانه ساتنا، تسویه آنی تراکنش با مبالغ بالا در کمتر از 1 ساعت است.
اما از معایب انجام تراکنش ساتنا، کارمزد بیشتر آن نسبت به دیگر سامانههای انتقال وجه (پایا، پل و…) است و تسویهنشدن تراکنشهای ساتنا در ساعات پس از ساعت 14:15 و روزهای تعطیل است.
در صورت اشتباه کاربر بانک یا مشتریان در انتقال وجه ساتنا چه باید کرد؟
با توجه به اینکه در موارد بسیار معدودی وجه دستور پرداختها در قبال ارائه خدمات انتقال وجه بین بانکی از طریق ساتنا به دلایل اشتباهات کاربری یا مشتریان در بانک صادرکننده به حساب ذینفعان اشتباه واریز میگردد، لذا بهمنظور ایجاد وحدت رویه در بانکها، بر اساس بخشنامه بانک مرکزی برخورد بانک در این صورت باتوجهبه نوع اشتباه به شرح زیر است:
اشتباهات کاربری:
در صورت بروز هرگونه اشتباه از سوی بانکدارِ بانک صادرکننده دستور پرداخت، الزامی است مراتب از طریق مکاتبه ستاد بانک مبدأ با بانک مقصد رفع گردد. در این حالت، برگشت وجه در صورت کفایت موجودی حساب مشتری مربوطه از طریق سامانه ساتنا انجام شده و در صورت عدم تکافوی حساب مشتری ذینفع، حساب وی مسدود میگردد.
اشتباهات مشتریان:
در صورت بروز هرگونه اشتباه از سوی مشتریان و متقاضیان صدور دستور پرداخت ساتنا، الزامی است مراتب از طریق مکاتبه ستاد بانک مبدأ با بانک مقصد رفع گردد. در این حالت، برگشت وجه در صورت رضایت مشتری ذینفع صورت خواهد پذیرفت و بانک مقصد تعهدی در خصوص انسداد حساب مشتری ذینفع بهمنظور استرداد وجه تراکنش نخواهد داشت.
استعلام وضعیت دستور پرداخت ساتنا
اگر 1 ساعت پس از ثبت دستور پرداخت ساتنا ، مبلغ تراکنش ساتنا در حساب مقصد تسویه نگردید ابتدا می بایست با در دست داشتن شماره پیگیری دستور پرداخت به شماره امور مشتریان بانک مبدا تراکنش تماس گرفته و وضعیت دستور پرداخت را استعلام گرفت و در صورتی که بانک مبدا انجام تراکنش ساتنا را تأیید کرد سپس به شماره امور مشتریان بانک مقصد تماس گرفته و وضعیت تراکنش را استعلام بگیرید.
لینک شماره تماس امور مشتریان بانکها: https://cbi.ir/page/24713.aspx
پیش از تماس با بانک مبدأ یا مقصد، شماره پیگیری تراکنش خود را در دسترس داشته باشید.
شماره پیگیری دستور پرداخت ساتنا
هر تراکنش ساتنا دارای شماره پیگیری 16 رقمی می باشد که اجزای آن به شرح زیر است:
نمونه کد رهگیری ساتنا: 0306030561000369
قسمت آبیرنگ: تاریخ ثبت دستور پرداخت 1403/06/03
قسمت قرمز رنگ: کد بانک مبدأ تراکنش ثبت شده، مثلا در این مثال 056 = بانک سامان
برای آگاهی از کد همه بانک ها، صفحه کد اختصاصی بانکها را مشاهده کنید.
قسمت بنفشرنگ: کد نوع تراکنش 1= ساتنا ، 2=پایا ، 3=پل
مابقی ارقام شماره پیگیری ساتنا شماره ردیف ساتنا ثبت شده در آن تاریخ در بانک مبدأ است برای مثال شماره پیگیری بالا 369 اُمین ساتنا ثبت شده در آن تاریخ در بانک مبدأ می باشد.
به جای عبارت شماره پیگیری از اسامی دیگری مانند کد رهگیری، شماره یا کد دستور پرداخت نیز استفاده میگردد که همگی یکسان هستند.
در برخی از بانکها شماره پیگیری دستور پرداخت ساتنا دارای 18 رقم است که آن هم به علت شروع شدن شماره پیگیری با 14(منظور سال هزار و چهارصدو …) است.